Kakaové osie hniezda
príprava 20 minút
kysnutie 40 + 20 minút
pečenie 20 minút / 200 °C
12-15 slimákov
CESTO
75g zmäknuté maslo
40g krupicový cukor
225ml mlieko (vlažné)
25g droždie
400g polohrubá múka
2ks žĺtok
citrónová kôra
soľ
hladká múka na podsypanie
NÁPLŇ
120g zmäknuté maslo
3PL práškový cukor
2PL kakao
NA DOKONČENIE
50g rozpustené maslo
práškový cukor na posypanie
- V mise zmiešajte maslo, cukor, soľ a citrónovú kôru. Rozdrobené droždie zmiešajte s vlažným mliekom a prilejte do maslovej zmesi. Postupne prisypávajte múku a vypracujte jemne lepivé cesto. Na záver do cesta primiešajte žĺtky. Cesto sa Vám bude ľahšie spracovávať v kuchynskom robote. Maslo s cukrom som vymiešala pomocou metličiek, keď som začala pridávať múku dala som si nástavec hák. Misu s cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť cca 40 minút.
- Medzitým si pripravte kakaovú náplň vymiešaním cukru, kakaa a zmäknutého masla.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do zhruba 40x50 cm veľkého obdĺžnika alebo plát s hrúbkou 0,5cm. Plnku rozotrite na plát a zrolujte. Plát rozkrájajte na 2-3 cm vysoké "slimáky" (výborne na to funguje zubná niť) a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie v miernych odstupoch. Rúru predhrejte na 200°C. Slimáky nechajte ešte 20 minút podkysnúť a pečte vo vyhriatej rúre 15-20 minút.
- Slimáky hneď po dopečení potrite rozpusteným a maslom a posypte práškovým cukrom.