HobbyCukrár.sk

Kakaové osie hniezda

príprava 20 minút

kysnutie 40 + 20 minút

pečenie 20 minút / 200 °C

12-15 slimákov

 

CESTO

75g zmäknuté maslo

40g krupicový cukor

225ml mlieko (vlažné)

25g droždie

400g polohrubá múka

2ks žĺtok

citrónová kôra

soľ

hladká múka na podsypanie

NÁPLŇ

120g zmäknuté maslo 

3PL práškový cukor

2PL kakao

NA DOKONČENIE

50g rozpustené maslo

práškový cukor na posypanie


  1. V mise zmiešajte maslo, cukor, soľ a citrónovú kôru. Rozdrobené droždie zmiešajte s vlažným mliekom a prilejte do maslovej zmesi. Postupne prisypávajte múku a vypracujte jemne lepivé cesto. Na záver do cesta primiešajte žĺtky. Cesto sa Vám bude ľahšie spracovávať v kuchynskom robote. Maslo s cukrom som vymiešala pomocou metličiek, keď som začala pridávať múku dala som si nástavec hák. Misu s cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť cca 40 minút.
  2. Medzitým si pripravte kakaovú náplň vymiešaním cukru, kakaa a zmäknutého masla.
  3. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do zhruba 40x50 cm veľkého obdĺžnika alebo plát s hrúbkou 0,5cm. Plnku rozotrite na plát a zrolujte. Plát rozkrájajte na 2-3 cm vysoké "slimáky" (výborne na to funguje zubná niť) a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie v miernych odstupoch. Rúru predhrejte na 200°C. Slimáky nechajte ešte 20 minút podkysnúť a pečte vo vyhriatej rúre 15-20 minút.
  4. Slimáky hneď po dopečení potrite rozpusteným a maslom a posypte práškovým cukrom.