HobbyCukrár.sk

Mriežkovaný jablkový koláč

príprava 30 minút

odpočívanie cesta 30 minút

pečenie 30-40 minút/ 200°C

12 kúskov (plech s Ø 28 cm)

 

CESTO

400g hladká múka

150g práškový cukor

250g zmäknuté maslo

2PL mlieko

1ČL prášok do pečiva

2ks vajcia

strúhaná kôra z citrónu

PLNKA

1kg postrúhané jablká

3PL hnedý cukor (resp. podľa potreby)

2PL mletá škorica

1ks vanilkový cukor


  1. Zo všetkých ingediencií vypracujete rukami alebo pomocou kuchynského robota s nástavcom hák cesto. Na pracovnú plochu preosejete múku, cukor. Pridajte prášok do pečiva. Do zmesi sypkých surovín urobte "priehlbinu" a rozbite do nej vajíčka. Pridajte mlieko, citrónovú kôru a na kocky nakrájané maslo. Ak nemáte maslo zmäknuté, nastrúhajte ho na veľkej slze. Rukami začnite spracovávať cesto. Sypké ingrediencie dávajte zo strán do stredu a stláčajte rukami. Najprv sa cesto podobá skôr na mrveničku ale po chvíli získate kompaktnú hmotu. V prípade, že sa rozhodnete pre kuchynský robot, nasypte všetky suroviny do misy a vypracujte hákom na nízkych otáčkach cesto. Čím dlhšie s cestom pracujete,  tým viac sa lepí, lebo maslo sa zohreje. Cesto rozdeľte na dve časti, prikryte fóliou a dajte na 30 minút do chladničky.
  2. Medzitým si pripravte jablkovú plnku. Jablká umyte a nastrúhajte. Jablká môžete a nemusíte očistiť.
  3. Rúru predhrejte na 200°C. Pripravíme si okrúhlu formmu s priemerom 28 cm. Jeden plát cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske (pomúčte cesto aj zvrchu) na kruh s priemerom približne 34 cm. Plát musí byť po stranách o 2-3cm väčší ako priemer dna, aby ste mali dosť cesta aj na kraje. Nemusíte mať v kuchyni práve pravítko a kružidlo, stačí ak si na rozvaľkané cesto priložíte formu a obkreslíte obvod o 2-3cm väčší. Cesto zrolujte na valček a preložte na formu. Ak sa vám niekde cesto roztrhne alebo niekde chýba, tak tam iba prstami popritláčajte nejaké odrezky z cesta. Cesto popichajte vidličkou.
  4. Na spodný plát cesta nasypte polku škorice, hnedého a vanilkového cukru. Pridajte postrúhane jablká, z ktorých ste vyžmýkali šťavu. Na vrstvu jabĺk nasypte zvyšnú časť škorice, hnedého a vanilkového cukru.
  5. Vyberte z chladničky druhú polovicu cesta. Cesto môžete vyvaľkať vkuse asi na hrúbku pól centimentra, zrolujte na valček a preložte na jablkovú vrstvu. Kraje pozatláčajte, aby sa spojili so spodným plátom cesta a pretŕčajúce časti cesta odrežte resp. zatlačte cesto palcom o okraj formy a ono sa odtrhne. V strede cesta urobte nožom malý kríž, aby unikala para.