HobbyCukrár.sk

Orechové osie hniezda

príprava 20 minút

kysnutie 40 + 20 minút

pečenie 20 minút / 200 °C

12-15 slimákov

 

CESTO

75g zmäknuté maslo

40g krupicový cukor

250ml mlieko (vlažné)

25g droždie

400g polohrubá múka

2ks žĺtok

citrónová kôra

soľ

hladká múka na podsypanie

NÁPLŇ

200g vlašské orechy (nastrúhané alebo posekané)

70g práškový cukor

3PL med

100g rozpustené maslo

NA DOKONČENIE

50g rozpustené maslo

práškový cukor na posypanie


  1. V mise zmiešajte maslo, cukor, soľ a citrónovú kôru. Rozdrobené droždie zmiešajte s vlažným mliekom a prilejte do maslovej zmesi. Postupne prisypávajte múku a vypracujte jemne lepivé cesto. Na záver do cesta primiešajte žĺtky. Cesto sa Vám bude ľahšie spracovávať v kuchynskom robote. Maslo s cukrom som vymiešala pomocou metličiek, keď som začala pridávať múku dala som si nástavec hák. Misu s cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť cca 40 minút.
  2. Medzitým si pripravte orechovú náplň. V hrnci si rozpustite maslo. Maslo má speniť a chytiť jemnú orechovú vôňu. Posekané orechy zmiešajte s práškovým cukrom, zalejte maslom a zmiešajte.
  3. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do zhruba 40x50 cm veľkého obdĺžnika. Plnku rozotrite na plát a zrolujte. Plát rozkrájajte na 2-3 cm vysoké "slimáky" a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie v miernych odstupoch. Rúru predhrejte na 220°C. Slimáky nechajte ešte 20 minút podkysnúť a pečte vo vyhriatej rúre 15-20 minút.
  4. Slimáky hneď po dopečení potrite rozpusteným a maslom a posypte práškovým cukrom.