Orechové osie hniezda
príprava 20 minút
kysnutie 40 + 20 minút
pečenie 20 minút / 200 °C
12-15 slimákov
CESTO
75g zmäknuté maslo
40g krupicový cukor
250ml mlieko (vlažné)
25g droždie
400g polohrubá múka
2ks žĺtok
citrónová kôra
soľ
hladká múka na podsypanie
NÁPLŇ
200g vlašské orechy (nastrúhané alebo posekané)
70g práškový cukor
3PL med
100g rozpustené maslo
NA DOKONČENIE
50g rozpustené maslo
práškový cukor na posypanie
- V mise zmiešajte maslo, cukor, soľ a citrónovú kôru. Rozdrobené droždie zmiešajte s vlažným mliekom a prilejte do maslovej zmesi. Postupne prisypávajte múku a vypracujte jemne lepivé cesto. Na záver do cesta primiešajte žĺtky. Cesto sa Vám bude ľahšie spracovávať v kuchynskom robote. Maslo s cukrom som vymiešala pomocou metličiek, keď som začala pridávať múku dala som si nástavec hák. Misu s cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť cca 40 minút.
- Medzitým si pripravte orechovú náplň. V hrnci si rozpustite maslo. Maslo má speniť a chytiť jemnú orechovú vôňu. Posekané orechy zmiešajte s práškovým cukrom, zalejte maslom a zmiešajte.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do zhruba 40x50 cm veľkého obdĺžnika. Plnku rozotrite na plát a zrolujte. Plát rozkrájajte na 2-3 cm vysoké "slimáky" a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie v miernych odstupoch. Rúru predhrejte na 220°C. Slimáky nechajte ešte 20 minút podkysnúť a pečte vo vyhriatej rúre 15-20 minút.
- Slimáky hneď po dopečení potrite rozpusteným a maslom a posypte práškovým cukrom.