Parené buchty

príprava 25 minút
kysnutie 40 + 30 minút
parenie 12 minút (1várka)
12 ks
CESTO
2 - 2,25 dcl mlieko
20g droždie
2 PL cukor
500g hladká alebo polohrubá múka
2ks vajcia
soľ
PLNKA
12 PL lekváru alebo nutely
NA DOKONČENIE
mletý mak, orechy, kakao
práškový cukor
maslo
- Začnite prípravou kvásku. Do mlieka izbovej teploty (max 40 stupňov) pridajte jednu lyžičku múky, cukor a rozmrvte droždie. Kvások nechajte výjsť, inými slovami počkajte kým zmes zväčší svoj objem. Na povrchu uvidíte bublinky.
- Do misy dajte múku, soľ, vajcia, olej a kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Ak máte malé vajíčka použite o 25ml mlieka viac. Najlepšie sa vám bude pracovať s pomocou kuchynského robota s použitím nástavca hák. Cesto vypracujete určite aj ručne, trochu dlhšie to ale trvá. Ak sa vám bude zdať byť cesto príliš hutné, pridajte trochu mlieka. Konzistencia cesta bude závisieť od lepku v múke. Výslekdom má byť tuhé cesto, ktoré bude po vytvarovaní držať pekný tvar a nebude sa rozlievať. Cesto prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 40 minút.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 rovnakých časti a rukami vypracujte bochníky. Ak chcete buchty plniť, cesto rozvaľkajte na tvar štvorca (obdĺžnika) s hrúkou 1cm. Plát cesta rozdeľta na 12 štvrocov. Do stredu každého štvorca dajte plnku, rohy spojte, obráťte spojom nadol a nechajte kysnúť asi 30 minút.
- Do hnca so širokým dnom dajte vodu (1-2cm) a parák. Voda sa nemá paráku dotýkať, aby sa Vám buchty nelepili. Vodu nechajte zovrieť a hrniec trochu zapariť. Parák môžete potrieť olejom. Buchty uložte na parák, hrniec prikryte a intenzitu plameňa znížte na minimum. Parte 12 minút. Na jednu várku môžete spraviť 4 buchty, nechate medzi nimi pri parení medzery.