HobbyCukrár.sk

Parené buchty

príprava 25 minút

kysnutie 40 + 30 minút

parenie 12 minút (1várka)

12 ks 

 

CESTO

2 - 2,25 dcl mlieko

20g droždie

2 PL cukor

500g hladká alebo polohrubá múka

2ks vajcia

soľ

PLNKA

12 PL lekváru alebo nutely

NA DOKONČENIE

mletý mak, orechy, kakao

práškový cukor

maslo


  1. Začnite prípravou kvásku. Do mlieka izbovej teploty (max 40 stupňov) pridajte jednu lyžičku múky, cukor a  rozmrvte droždie. Kvások nechajte výjsť, inými slovami počkajte kým zmes zväčší svoj objem. Na povrchu uvidíte bublinky.
  2. Do misy dajte múku, soľ, vajcia, olej a kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Ak máte malé vajíčka použite o 25ml mlieka viac. Najlepšie sa vám bude pracovať s pomocou kuchynského robota s použitím nástavca hák. Cesto vypracujete určite aj ručne, trochu dlhšie to ale trvá. Ak sa vám bude zdať byť cesto príliš hutné, pridajte trochu mlieka. Konzistencia cesta bude závisieť od lepku v múke. Výslekdom má byť tuhé cesto, ktoré bude po vytvarovaní držať pekný tvar a nebude sa rozlievať. Cesto prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 40 minút.
  3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 rovnakých časti a rukami vypracujte bochníky. Ak chcete buchty plniť, cesto rozvaľkajte na tvar štvorca (obdĺžnika) s hrúkou 1cm. Plát cesta rozdeľta na 12 štvrocov. Do stredu každého štvorca dajte plnku, rohy spojte, obráťte spojom nadol a nechajte kysnúť asi 30 minút.
  4. Do hnca so širokým dnom dajte vodu (1-2cm) a parák. Voda sa nemá paráku dotýkať, aby sa Vám buchty nelepili. Vodu nechajte zovrieť a hrniec trochu zapariť. Parák môžete potrieť olejom. Buchty uložte na parák, hrniec prikryte a intenzitu plameňa znížte na minimum. Parte 12 minút. Na jednu várku môžete spraviť 4 buchty, nechate medzi nimi pri parení medzery.