HobbyCukrár.sk

Parížske rožky

príprava 120 min (zahŕňa aj chladenie)

pečenie 10 min (180°C /1 várka)

25 kusov

KORPUS

85g vaječné bielky

200g cukor kryštál

170g mleté vlašské orechy

PARÍŽSKY KRÉM

125ml sladká smotana

175g kryštálový cukor

50g kakao

250g maslo

50g cera

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

150g čokoláda na varenie

50g cera


  1. Ako prvé si pripravte základ na parížsky krém. V hrnci nechajte prevrieť sladkú smotanu s cukrom (cukor sa musí sa úplne rozpustiť). Smotanu odstavte z ohňa a primiešajte preosiate kakao. Poriadne rozmiešajte, aby sa kakao rozpustilo a neostali v ňom hrudky. Takýto "puding" prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Kým chladne, pripravte si korpusy na rožteky.
  2. Vaječné bielka, kryštálový cukor a postrúhané orechy premiešajte v hrnci. Zmes dajte zohrievať na hrniec až kým sa cukor nerozpustí. Pozor zmes nesmie vrieť! Ideálne je, aby zmes nepresiahla pri prehrievaní teplotu 60 stupňov. Cieľom ohrievania nie je len rozpustenie cukru, ale najmä urýchlenie určitých procesov, ktoré vplývajú na kvalitu výrobku  (ako napr. inverzia cukru, etanolové kvasenie a pod). Bez ohrievania by ste potrebovali nechať zmes odležať cca 8 hodín, aby ste dosiahli želaný výsledok. Zmes nechajte vychladnúť, naplňte ňou cukrárenské vrecko a nastriekajte rožteky na plech vystlaný papierom na pečenie. Použite hladkú špičku s priemerom cca 1 cm. Rožteky pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Rožky pri pečení mierne zväčšia svoj objem, preto ich striekajte v miernych odstupoch. Ak máte veľmi riedku zmes a rožteky sa roztekajú, treba do nich pridať orechy. Môžete si najprv upiecť len jeden rožtek na skúšku.
  3. Kým rožteky chladnú dokončite krém. Vyšľahajte pripravený "puding" spolu s maslom a cerou izbovej teploty na vysokých otáčkach. Šľahanie trvá 10 - 20 minút v závislosti od kvality a výkonu kuchynského robota. 
  4. Rožteky odlepte od papieru na pečenie a otočte na druhú stranu. Trubičkou s hladkou špičkou nastriekajte krém. Robte akokeby ste robili vlnky z jednej strany na druhú alebo ešte lepšie akoby ste striekali špirálu. Takto nastriekané rožky odložte zachladiť do chladničky. 
  5. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s cerou. Vychladnuté rožteky ponorte do čokoládovej polevy a nechajte na mriežke odkvapkať a zatuhnúť.