HobbyCukrár.sk

Punčové rezy

príprava 60 minút + odležanie cez noc

pečenie stredný korpus 30 min/ 180°C

pečenie spodný a vrchný korpus 2x 20 min/ 180°C

 

KORPUS (STREDNÝ PLÁT)

8-10 vajec (ak máte malé vajcia použite radšej 10 vajec)

200g kryštálový cukor

250g polohrubá múka

soľ

KORPUS  (SPODNÝ A VRCHNÝ PLÁT)

všetky ingrediencie budete potrebovať 2krát!!!

4-5 vajec

100g kryštálový cukor

125g polohrubá múka

soľ

PUNČOVÝ ROZVAR

10dcl voda

600g kryštálový cukor

40g vanilkový cukor

2dcl rum

červené a žlté potravinárske farbivo

POLEVA

1dcl šťava z citrónu

400g práškový cukor

ružové alebo červené farbivo

 

marhuľový alebo ríbezľový džem 


Začneme prípravou korpusov. Ja pečiem všetky tri korpusy zvlášť. Môžete ale upiecť aj 2 korpusy a jeden korpus potom prerezať na polovicu. Do cesta nepridávam ani tuk a ani vodu. Cesto je tak hustejšie, ale nerozpadá sa tak pri namáčaní do rozvaru a pekne drží.

  1. Všetky korpusy pripravíte rovnako. Bielky vymiešajte s cukrom do peny. Postupne primiešajte žĺtka. Na záver do cesta jemne vmiešajte po častiach múku. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Korpus je hotový, keď sa na zapichnutú špajdlu cesto nelepí. Papier na pečenie dajte len na spodnú časť plechu. Rovnako ak budete plech vymasťovať a posypávať múkou, vymastite len dno a nie boky plechu. Cesto zostane tak po dopečení rovnomerne vysoké a nebude v strede napuchnuté. Po upečení cesto oddelíte od bokou plechu jednoducho nožom.
  2. Kým pečiete korpusy, môžete si pripraviť cukrový rozvar. Do hrnca dajte vodu, kryštálový a vanilkový cukor. Rozvar varte bez miešania, kým sa cukor nerozpustí. Potom rozvar vypnite a nechajte vychladnúť. Teraz je čas pridať rum (varením rumu by ste prišli o jeho pridanú hodnotu a síce alkohol). Rum môžete nahradiť esenciou. Rozvar rozdeľte na dve rovnaké časti a zafarbite potravinárskym farbivom. Farbiva stačí naozaj pridať málo. Ja niekedy farbím len polovicu rozvaru červeným farbivom a druhú polovicu rozvaru nechávam "číru". 
  3. Na spodný (tenký korpus z 4-5 vajec) roztrite polovicu džemu. Stredný najsilnejší korpus celý rozkrájajte na obdĺžniky cca 3x6 cm. Obdĺžniky namáčajte do rozvaru (raz do ružového a potom zase do žltého) a striedavo ukladajte na spodný plát korpusu. Mali by ste dostať ružovo žltú šachovnicu. Ak sa vám nechce hrať, tak celý stredný korpus položte na spodný plát, popichajte prstom a zalejte rozvarom.  Na šachovnicu roztrite druhú polovicu džemu a položte posledný plát korpusu (opäť tenký). Koláč rovnomerne zaťažte. Menej je viac, cieľom zaťaženia je koláč spojiť, nie vytlačiť z neho celý punčový rozvar. Koláč nechajte na noc v chladničke. 
  4. Na druhý deň koláč "vyklopte". Vyklopiť znamená, že na plech s koláčom priložíte obrátený plech (alebo dosku), pevne chytíte po krajoch oba plechy spolu a prevrátite :) Na celý koláč nalejte rovnomerne polevu, ktorú získate rozmiešaním citrónovej šťavy s práškovým cukrom a farbivom. Pre vyšší lesk môžete pridať lyžičku oleja. Polevu nechajte zaschnúť. Koláč je prudko jedlý aj o niekoľko dní, keď sa chute ešte viac rozložia.