Keď budem stáť v obchode pred regálom s pečivom, tak si vždy dám do košíka chlieb a nikdy nie rožky. Pri chlebe mám totiž oveľa väčšiu nádej, že aj večer bude jedlý. Rožky z obchodov, žiaľ, už túto vlastnosť nemajú. Miesto toho maju zázračnú vlastnosť sa v priebehu niekoľkých hodín premeniť na gumu. Jesť večer rožok zakúpený ráno znamená len dve veci: buď je za tým veľký hlad alebo pozitívny prístup k tvárovej gymnastike a precvičovaniu žuvacích svalov.
Upiecť si doma rožok nie je také rýchle, ako si ho kúpiť, ale určite by som domáce rožky neodpisovala. Chuť a vôňa tento nedostatok dokonale kompenzujú. Veľa ľudí si myslí, že kysnuté cesto treba spracovať hneď, ale to vôbec nie je pravda. Kysnuté cesto sa kamaráti aj s chladničkou a nevykysnuté rožky to zvládnu aj v mrazničke. Tým chcem povedať, že keď vám príde chuť na rožky,nemusíte kvôli tomu zakaždým stráviť v kuchyni niekoľko hodín.
Ja som sa rozhodla pre istotu upiecť hneď naraz rožky z dvojitej dávky a preto nabudúce pridám recept na domácu strúhanku :)
príprava cesta 20 min
kysnutie 40 + 20 min
pečenie 20 min/200-220⁰C
15 ks
CESTO
500g hladká múka
300ml tekutina (voda alebo mlieko alebo ich kombinácia v pomere 1:1)
50g masť (alebo 50ml olej)
1ks droždie (42g)
15g soľ
1KL cukor
1ks rozšľahané vajce