HobbyCukrár.sk

Rožky

Keď budem stáť v obchode pred regálom s pečivom, tak si vždy dám do košíka chlieb a nikdy nie rožky. Pri chlebe mám totiž oveľa väčšiu nádej, že aj večer bude jedlý. Rožky z obchodov, žiaľ, už túto vlastnosť nemajú. Miesto toho maju zázračnú vlastnosť sa v priebehu niekoľkých hodín premeniť na gumu.  Jesť večer rožok zakúpený ráno znamená len dve veci: buď je za tým veľký hlad alebo pozitívny prístup k tvárovej gymnastike a precvičovaniu žuvacích svalov. 

 

Upiecť si doma rožok nie je také rýchle, ako si ho kúpiť, ale určite by som domáce rožky neodpisovala. Chuť a vôňa tento nedostatok dokonale kompenzujú. Veľa ľudí si myslí, že kysnuté cesto treba spracovať hneď, ale to vôbec nie je pravda. Kysnuté cesto sa kamaráti aj s chladničkou a nevykysnuté rožky to zvládnu aj v mrazničke.  Tým chcem povedať, že keď vám príde chuť na rožky,nemusíte kvôli tomu zakaždým stráviť v kuchyni niekoľko hodín. 

 

Ja som sa rozhodla pre istotu upiecť hneď naraz rožky z dvojitej dávky a preto nabudúce pridám recept na domácu strúhanku :)

 

príprava cesta 20 min 

kysnutie 40 + 20 min

pečenie 20 min/200-220⁰C​

15 ks

 

CESTO

500g hladká múka

300ml tekutina (voda alebo mlieko alebo ich kombinácia v pomere 1:1)

50g masť (alebo 50ml olej)

1ks droždie (42g)

15g soľ

1KL cukor

1ks rozšľahané vajce


  1. Ako prvé si pripravíme kvások z cukru, 1 PL múky, droždia a asi 50 ml vody. Všetky ingrediencie zmiešame a počkáme niekoľko minút, kým na vzíde kvások.
  2. V kuchynskom robote za pomoci nástavca hák vypracujeme hladké cesto. Všetky ostávajúce ingrediencie dáme do misy, pridáme kvások a na nízkych otáčkach miesime aspoň 10 minút.
  3. Cesto prikryjeme utierkou (najlepšie čistou a suchou) a necháme kysnúť približne 40 minút.
  4. Potom cesto spracujeme v rukách a rozdelíme na 15 rovnakých častí. Z každej časti urobíme "guľku", ktorú vyvaľkáme do tvaru oválu, ktorý zrolujeme do tvaru rožku. Miesto, kde je spoj, bude na spodnej časti rožku. Rožky rozmiestnime na plech s väčšími odstupmi a necháme približne 20 minút kysnúť. Rúru si zatiaľ predhrejeme na 200 stupňov. Keď rožky podkysnú potrieme ich rozšľahaným vajcom a dáme upiecť. Ak viete, čo s bielkami, kľudne potrite rožky len žĺtkom, budú mať výraznejšiu farbu.
  5. Po vychladnutí sú rožky pripravené na jedenie. Kým rožky chladnú, do ničoho ich nebaľte, aby sa nezaparili.