HobbyCukrár.sk

Venčeky s vanilkovým krémom

príprava odpaľované cesto 20 minút

pečenie 20 minút / 200°C

príprava puding 15 minút + chladnutie

príprava krém 10 minút

24 kúskov

 

CESTO

300ml voda

125g olej

250g hladká múka

350g vajcia (cca 6ks)

soľ

KRÉM

1l mlieko

180g cukor

20g vanilkový cukor

150g pudingový prášok (vanilkový alebo zlatý klas)

4ks žĺtok (krém pripravíte aj bez nich)

250g zmäknuté maslo

2 PL rum (alebo podľa chuti, nesmie v kréme chýbať)

vanilkový lusk (ak chcete, aby boli venčeky naozaj výnimočné)


  1. Začnite prípravou pudingu na vanilkový krém. 8dcl mlieka zmiešajte s cukrom a dajte variť. Zvyšnú časť mlieka zmiešajte s pudingovým práškom a žĺtkami a prilejte k vriacemu mlieku. Miešajte do zhustnutia. Puding na slabom ohni intenzívne miešajte metličkou, aby sa vám nepripálil a aby sa stratila chuť škrobu. Pripravený puding prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Zatiaľ si pripravte venčeky.
  2. Vodu, olej a soľ dajte variť do hrnca. Keď sa voda začne variť, pridajte múku a miešajte tak dlho, kým sa zmes nespojí a nebude nechávať na dne hrnca biely povlak. Hmotu dajte do kuchynského robota a miešajte do vychladnutia pomocou nástavca hák. Postupne po jednom primiešajte vajcia, kým nezískate kompaktnú hmotu.
  3. Hmotu naplňte do cukrárenského vrecka s rezanou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie striekajte kolieska želanej veľkosti. Ak chcete mať všetky venčeky rovnakej veľkosti, predkreslite si ich na papier pomocou hrnčeka. Venčeky sa po upečení trochu nafúknu, nechajte preto medzi nimi medzeru. Z uvedeného množstva pripravíte cca 20 kusov. Venčeky pečte v rúre pri teplote 200stupňov približne 15-20 minút. Venčeky sú upečené, keď zozlatnú a na povrchu sú tvrdé. Rúru počas pečenia otvárajte, aby sa odparila para. Po upečení nechajte venčeky vychladnúť.
  4. Puding izbovej teploty začnite šľahať na vysokých otáčkach. Pridajte semiačka z vanilkového lusku, rum (prilievajte ho pomaly) a zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Vyšľahajte jemný krém. Ak potrebujete krém pripraviť rýchlo, dajte šľahať hneď uvarený puding, keď šľahaním puding vychladne, pridajte maslo izbovej teploty. Ak sa Vám nejakým nedopatrením krém zrazí, zohrejte si cca 50g masla a horúce maslo vmiešajte do zrazeného krému na vysokých otáčkach. 
  5. Venčeky rozrežte, krém dajte do cukrárenského vrecka a naplňte ním venčeky. Venčeky nakoniec posypte práškovým cukrom.