HobbyCukrár.sk

Brownies

Brownies je dezert, ktorý patrí k americkej klasike. Keď si pozriete recepty na amerických stránkach určite budú obsahovať oveľa viac cukru. Mne osobne ale viac vyhovuje, keď v tomto zákusku dominuje chuť kakaa. Preto je dobré použiť aj čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Všetky recepty, ktoré nájdete na internete budú zaručene tie najlepšie, najkrémovejšie a ovešané inými rôznymi prívlastkami začínajúcimi na "naj". Nie som natoľko trúfalá, aby som podobný prívlastok dala aj môjmu receptu. V každom prípade môj 4 ročný syn bol nadmieru spokojný, akurát sa mu zdalo, že koláču je málo :)

 

príprava 20 minút

pečenie 25 minút/ 180°C

16 kúskov

plech 25x25 cm

 

CESTO

175g nakrájeného masla

300g kvalitnej tmavej čokolády

175g kryštálového cukru (môže byť aj hnedý)

3ks vajcia

30g kakaa

120g hladkej múky 

soľ


  1. Rúru si predhrejte na 180 stupňov, formu na pečenie vystelte papierom na pečenie tak, aby papier pretŕčal cez okraje. Ja som použila dva papiere, ktoré boli široké ako plech a položila som ich na kríž, aby som papier v rohoch formy nemala zalomený. Vďaka pretŕčajúcemu papieru nad okraje formy, sa vám koláč podarí pekne po upečení z formy vybrať.
  2. Nechajte v hrnci zovrieť vodu. Položte na hrniec ohňuvzdornú nádobu alebo menší hrniec, v ktorom nad parou roztopíte na kúsky nakrájanú čokolácu a maslo. Čokoládu a maslo miešate, aby ste mali hladkú zmes. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. 
  3. Cukor zmiešajte s vajcami. Vajca pridávajte do cukru postupne. Zmes stačí zmiešať varechou, nie je potrebné ju šľahať. Potom primiešajte vychladnutú roztopenú čokoládu z maslom a na záver preosiate sypké suroviny. Múku a kakao zľahka dôkladne premiešajte.
  4. Cesto vylejte na plech, zarovnajte a dajte piecť. Podľa mojich skúsenosti je čas pečenie 25 minút maximum. Koláč skontrolujte po 20 minútach. Cesto by sa nemalo vysušiť ako piškóta, malo by zostať krémové. To znamená, že po skúške so špajdlou by malo trochu cesta ostať na špajdle. Keď plechom jemne zatrasiete, koláč by sa mal trochu triasť ako želé.
  5. Koláč po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť a vytiahnite za prečnievajúce konce papiera. Koláč najlepšie nakrájate, nožom, ktorý ste predtým namočili do horúcej vody.
  6. Vanilková zmrzlina, šľahačka alebo drobné ovocie sa s koláčom dobre kamarátia :)