Buflerky

príprava 30 minút
pečenie 10-12 minút / 180°C
25 kúskov
CESTO
2ks staršie bielka
1ks žĺtok
1PL vody
20g škrob alebo zlatý klas
60g hladká múka
40g kryštálový cukor
- Zapnite rúru na 180 supňov a pripravte si cesto. Bieky vyšľahajte za postupného pridávania cukru a zlatého klasu v nie príliš pevný sneh. Žĺtky ručne zmiešajte s vodou a pred pridávaním vyšľahaných bielok do nich pridajte asi 1/3 múky. Hneď potom pridajte k žĺtkovej zmesi 1/3 vyšľahaných bielok. Nakoniec jemne zamiešajte zvyšnú časť preosiatej múky a vyšľahaných bielkov.
- Hmotu ihneď po zamiešaní striekajte sáčkom s hladkou špičkou do tvaru pologule a to na plech s papierom. Nastriekané buflerky pečte pri teplote 180°C v pootvorenej rúre a dopekajte pri teplote 200°C (spolu cca 10-12 minút). Z papieru na pečenie dávajte buflerky dole až pred použitím.
Buflerky pripravané s použitím zlatého klasu majú lahodnejšiu chuť ako tie zo škrobu. Buflerky nie sú piškóty, po upečení sú mäkké. Najčastejšie ich nájdete v špicoch, indiánkach alebo zákusku "zemiak".