Jablčník
príprava 30 minút
odpočívanie cesta 30 minút
pečenie 30-40 minút/ 200°C
20 kúskov
CESTO
400g hladká múka
150g práškový cukor
250g zmäknuté maslo
2PL mlieko
1ČL prášok do pečiva
2ks vajcia
strúhaná kôra z citrónu
PLNKA
1,5kg postrúhané jablká
3PL hnedý cukor (resp. podľa potreby)
2PL mletá škorica
1ks vanilkový cukor
- Zo všetkých ingediencií vypracujete rukami alebo pomocou kuchynského robota s nástavcom hák cesto. Čím dlhšie s cestom pracujete, tým viac sa lepí, lebo maslo sa zohreje. Cesto rozdeľte na dve časti, prikryte fóliou a dajte na 30 minút do chladničky.
- Medzitým si pripravte jablkovú plnku. Jablká umyte a nastrúhajte. Jablká môžete a nemusíte očistiť od šupky.
- Rúru predhrejte na 200°C. Polovicu cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske (pomúčte cesto aj zvrchu) na vodĺžnik veľkosti plechu (cca 30x40 cm). Cesto z vrchu pomúčte, zrolujte na valček a preneste na plech. Ak sa vám niekde cesto roztrhne alebo niekde chýba, tak tam iba prstami popritláčajte nejaké odrezky z cesta.
- Na spodný plát cesta nasypte polku škorice, hnedého a vanilkového cukru. Pridajte postrúhane jablká, z ktorých ste vyžmýkali šťavu. Na vrstvu jabĺk nasypte zvyšnú časť škorice, hnedého a vanilkového cukru. Ja mám rada silnú jablkovú vrstvu (približne 1,5 kg nastúhaných jabĺk), ale koláč spravíte aj z 1kg jabĺk.
- Vyberte z chladničky druhú polovicu cesta. Cesto opäť vyvaľkajte a pomocou valčeka preneste na vrstvu jabĺk. Popritláčajte po krajoch. Cesto popichajte vidličkou, aby počas pečenia unikla prebytočná para. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým nebude mať koláč ružovkastú farbu a vy nebudete mať krásnu vôňu upečeného cesta v celej kuchyni.
- Koláč nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a zjedzte :)