HobbyCukrár.sk

Jablčník

príprava 30 minút

odpočívanie cesta 30 minút

pečenie 30-40 minút/ 200°C

20 kúskov

 

CESTO

400g hladká múka

150g práškový cukor

250g zmäknuté maslo

2PL mlieko

1ČL prášok do pečiva

2ks vajcia

strúhaná kôra z citrónu

PLNKA

1,5kg postrúhané jablká

3PL hnedý cukor (resp. podľa potreby)

2PL mletá škorica

1ks vanilkový cukor


  1. Zo všetkých ingediencií vypracujete rukami alebo pomocou kuchynského robota s nástavcom hák cesto. Čím dlhšie s cestom pracujete,  tým viac sa lepí, lebo maslo sa zohreje. Cesto rozdeľte na dve časti, prikryte fóliou a dajte na 30 minút do chladničky.
  2. Medzitým si pripravte jablkovú plnku. Jablká umyte a nastrúhajte. Jablká môžete a nemusíte očistiť od šupky.
  3. Rúru predhrejte na 200°C. Polovicu cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske (pomúčte cesto aj zvrchu) na vodĺžnik veľkosti plechu (cca 30x40 cm).  Cesto z vrchu pomúčte, zrolujte na valček a preneste na plech. Ak sa vám niekde cesto roztrhne alebo niekde chýba, tak tam iba prstami popritláčajte nejaké odrezky z cesta.
  4. Na spodný plát cesta nasypte polku škorice, hnedého a vanilkového cukru. Pridajte postrúhane jablká, z ktorých ste vyžmýkali šťavu. Na vrstvu jabĺk nasypte zvyšnú časť škorice, hnedého a vanilkového cukru. Ja mám rada silnú jablkovú vrstvu (približne 1,5 kg nastúhaných jabĺk), ale koláč spravíte aj z 1kg jabĺk.
  5. Vyberte z chladničky druhú polovicu cesta. Cesto opäť vyvaľkajte a pomocou valčeka preneste na vrstvu jabĺk. Popritláčajte po krajoch. Cesto popichajte vidličkou, aby počas pečenia unikla prebytočná para. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým nebude mať koláč ružovkastú farbu a vy nebudete mať krásnu vôňu upečeného cesta v celej kuchyni.
  6. Koláč nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a zjedzte :)