HobbyCukrár.sk

Karamelové veterníky

príprava veterníky20 minút

pečenie 20 minút / 200°C

príprava puding 10 minút + chladnutie

príprava krém 10 minút

Príprava karamelová šľahačka 20minút + 12 hodín chladenie

 

CESTO

1,5dcl voda

60g olej

125g hladká múka

3ks vajcia

soľ

ŽĹTKOVÁ ŠĽAHAČKA

0,5l mlieko

750g práškový cukor

50g pudingový prášok (vanilkový alebo zlatý klas)

2ks žĺtok

0,5l šľahačková smotana

stužovač šľahačky

KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA

0,5l šľahačková smotana

150g kryštálový cukor

stužovač šľahačka

POLEVA

50g kryštálový cukor

50ml voda

500g fondán


Postup na cesto

  1. Vodu, olej a soľ dajte variť do hrnca. Keď sa voda začne variť, pridajte múku a miešajte tak dlho, kým sa zmes nespojí a nebude nechávať na dne hrnca biely povlak. Hmotu dajte do kuchynského robota a miešajte do vychladnutia pomocou nástavca hák. Postupne po jednom primiešajte vajcia, kým nezískate kompaktnú hmotu.
  2. Hmotu naplňte do cukrárenského vrecka s rezanou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie striekajte plné kolieska želanej veľkosti (s priemerom cca 8-10cm). Ak chcete mať všetky veterníky rovnakej veľkosti, predkreslite si ich na papier pomocou hrnčeka. Veterníky sa po upečení trochu nafúknu, nechajte preto medzi nimi medzeru. Z uvedeného množstva pripravíte cca 8 kusov. Veterníky pečte v rúre pri teplote 200stupňov približne 15-20 minút. Veterníky sú upečené, keď zozlatnú a na povrchu sú tvrdé. Rúru počas pečenia otvárajte, aby sa odparila para. Po upečení nechajte veterníky vychladnúť.

Postup na žĺtkovú šľahačku

  1. Začnite prípravou pudingu na vanilkový krém. 4dcl mlieka zmiešajte s cukrom a dajte variť. Zvyšnú časť mlieka zmiešajte s pudingovým práškom a žĺtkami a prilejte k vriacemu mlieku. Miešajte do zhustnutia. Puding na slabom ohni intenzívne miešajte metličkou, aby sa vám neprípalil a aby sa stratila chuť škrobu. Pripravený puding prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. 
  2. Vychladnutú šľahačku vyšlahajte na vysokých otáčkach. Ak sa nechystáte zjesť všetky veterníky naraz, pridajte pred šľahaním do šľahačky aj stužovač (postupujte podľa návodu uvedenom na obale daného stužovača). 
  3. Puding izbovej teploty rozšľahajte na vysokých otáčkach a opatrne primiešajte šľahačku. 

Postup na karamelovú šľahačku

  1. Cukor v hrnci rozpuste na karamel. Cukor nie je potrebné miešať. Miešajte ho až v momente, ak sa začína pripalovať. Do rozpusteného karamelu prilejte ohriatu (nie prevarenú!!!) šľahačkovú smotanu. Karamel sa v prvom momente zrazí, ale po chvíli miešania sa rozpustí. Zmes neprevárame. Po úplnom rozpustení karamelu, prikryjeme karamelovú šľahačkovú smotanu fóliou a nechajte v chaldničke aspoň 12 hodín odležať. Pred plnením venčekov vyšľahajte s pridaním stužovaču do tuhej šľahačky.

Postup  na polevu

  1. Z cukru a karamelu si pripravte kulér. Do hrnca dajte cukor a vodu a nechajte variť až kým nezískate karamelový sirup.
  2. Fondán na miernom ohni rozpustite a prifarbite vychladnutým kulérom. Ak sa vám zdá poleva hustá, môžete ju zriediť vodou, pridávajte ju po lyžičkách.

Dokončenie

  1. Venčeky rozrežte. Na spodnú časť nastriekajte pomocou cukrárenského vrecka žĺtkovú šľahačku, potom karamelovú šľahačku.
  2. Do polevy namočte vrchnú časť veterníka, nechjte na mriežke odkvapkať a stuhnúť a položte na spodnú časť veterníku naplnenú žĺtkovou a karamelovpou šľahačkou.