Konzumný chlebík
príprava 15 minút
kysnutie 30 + 40 minút
pečenie 40 minút
CHLIEB
350ml vlažná voda
15ml ocot
150g ražná alebo celozrnná múka
350g hladká múka
20g droždie
3g rasca (resp. podľa chuti)
12g soľ
NA DOKONČENIE
hladká múka na podsypanie a do ošatky
- Do misy nalejte vodu, ocot a pridajte všetky ostatné suroviny. V kuchynskom robote vypracujte pri nižšej teplote hladké a nelepivé cesto (nechajte miešať asi 10 minút). Použite nástavec hák. Vypracované cesto poprášte múkou, prikryte utierkou, aby neoschlo a nechajte kysnúť pri izbovej tepolote asi 30 minút.
- Z vykysnutého cesta vypracujte na pracovnej doske bochník. Pri vypracovaní je cieľom z cesta vytlačiť prebytočný vzduch, aby bola striedka rovnomerná. Ošatku ľahko vysypte múkou a vložte do nej bochník (hladkou stranou nadol). Bochník nechajte v ošatke kysnúť aspoň 40 minút. Ak nemáte ošatku použite inú nádobu želaného tvaru. Inú nádobu môžete pre ľahši manipuláciu vyložiť čistou utierkou, ktorú posypete múkou.
- Rúru predhrejte na 250°C a pred vložením bochníku zaparte. Rúru zaparíte tak, že na dno rúry dáte starý plech, na horúci plech potom vylejete vodu, ktorá sa premení na paru. Vykysnutý bochník vyklopte na plech a vložte do zaparenej rúry vyhriatej na 250°C. Po 5 minútach teplotu znížte na 180°C a pečte 35 až 40 minút.