Košíčky s mascarpone

príprava 60 min
odležanie cesta 60 min
12 ks s priemerom 8 cm
CESTO
400g hladká múka
150g práškový cukor
250g zmäknuté maslo
2ks žĺtok
KRÉM
250g mascarpone
250g sladká smotana
vanilkový cukor alebo lusk
50g práškový cukor
šťava a kôra z limetky
NA DOKONČENIE
300g drobné ovocie (maliny, čučoriedky)
lístky mäty
- Všetky ingrediencie na cesto vypracujte ručne alebo v kuchynskom robote s použitím nástavca hák na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.
- Po vybratí cesta z chladničky vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske alebo medzi potravinárskou fóliou na plát silný 3-4 mm. Rúru si predhrejte na 170⁰C.
- Cesto si rozdeľte na 12 štvorcov alebo kruhov. Kruh cesta, ktorý budete dávať do formy na mini tortičku, má byť o 3-4 cm väčší ako dno formičky, aby ste mali dosť cesta aj na strany formičky. Cesto pritlačte na kraje formičky, cesto presahujúce kraje odrežte alebo "odtlačte" palcom. Cesto popichajte vidličkou a prekryte pokrčeným papierom na pečenie. Papier zaťažte strukovinami alebo iným zaťažím, aby cesto držalo pekný tvar a nedeformovalo sa počas pečenia. Takto pripravené košíčky pečte "na slepo" v rozohriatej rúre na 170⁰C cca 20 minút. Tortičky nechajte vychladnúť a potom ich vyberte s formy.
- Mascarpone vyšľahajte s cukrom, zrnkami vanilky, šťavou z limetky a postrúhanou limetkovou kôrou. K mascarpone opatrne a postupne primiešajte vyšľahanú šľahačkovú smotanu.
- Koláčiky naplňte pripraveným krémom a ozdobte červeným ovocím a lístkami mäty alebo medovky.