HobbyCukrár.sk

Košíčky s mascarpone

príprava 60 min 

odležanie cesta 60 min

12 ks s priemerom 8 cm

CESTO

400g hladká múka

150g práškový cukor

250g zmäknuté maslo

2ks žĺtok

KRÉM

250g mascarpone

250g sladká smotana

vanilkový cukor alebo lusk

50g práškový cukor

šťava a kôra z limetky

NA DOKONČENIE

300g drobné ovocie (maliny, čučoriedky)

lístky mäty


  1. Všetky ingrediencie na cesto vypracujte ručne alebo v kuchynskom robote s použitím nástavca hák na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.
  2. Po vybratí cesta z chladničky vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske alebo medzi potravinárskou fóliou na plát silný 3-4 mm. Rúru si predhrejte na 170⁰C.
  3. Cesto si rozdeľte na 12 štvorcov alebo kruhov. Kruh cesta, ktorý budete dávať do formy na mini tortičku, má byť o 3-4 cm väčší ako dno formičky, aby ste mali dosť cesta aj na strany formičky. Cesto pritlačte na kraje formičky, cesto presahujúce kraje odrežte alebo "odtlačte" palcom. Cesto popichajte vidličkou a prekryte pokrčeným papierom na pečenie. Papier zaťažte strukovinami alebo iným zaťažím, aby cesto držalo pekný tvar a nedeformovalo sa počas pečenia. Takto pripravené košíčky pečte "na slepo" v rozohriatej rúre na 170⁰C cca 20 minút. Tortičky nechajte vychladnúť a potom ich vyberte s formy.
  4. Mascarpone vyšľahajte s cukrom, zrnkami vanilky, šťavou z limetky a postrúhanou limetkovou kôrou. K mascarpone opatrne a postupne primiešajte vyšľahanú  šľahačkovú smotanu.
  5. Koláčiky naplňte pripraveným krémom a ozdobte červeným ovocím a lístkami mäty alebo medovky.