Likérové špice
príprava 3 hodiny (+ chladenie krému cez noc)
30 kúskov
CESTO
30ks buflerky
150g kryštálový cukor
40g solamyl
50g kakao
200ml voda
300g čokoláda na varenie
300g cera
LIKÉROVÁ PLNKA
3dcl vaječný likér
1bal prášková šľahačka
POLEVA
240g čokoláda na varenie
80g cera
- Večer pred tým, ako plánujete špice jesť, si pripravte krém. V menšom hrnci si uvarte puding z vody, cukru, kakaa a solamylu. Zmes na slabom ohni miešajte až do zhustnutia. Potom pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Na záver primiešajte na kocky nalámanú ceru. Keď sa cera rozpustí a spojí s pudingom, odstavte z ohňa a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa.
- Pripravte si buflerky podľa receptu, ktorý nájdete tu. Buflerky neoddeľujte od papieru na pečenie. Pri striekaní špicov sa vám nebude buflerka hýbať.
- Vo vodnom kúpeli si pripravte z cery a čokolády na varenie čokoládovú polevu. Polevou potrite buflerky, aby vám likér nepresakoval do piškóty. Čokoládu nechajte úplne stuhnúť.
- Vychladnutú zmes vyšľahajte na vysokých otáčkach. Najprv je puding úplne tmavý, pri šľahaní zosvetlie. Vyšľahaný puding vložte na 15-30 minút do chladničky, aby sa trochu vychladil a lepšie sa vám striekali špice. Keď je zmes veľmi prešľahaná, je teplá a pri striekaní by vám špice padali.
- Pomocou likérovej špičky nastriekajte špice. Vrecko, do ktorého likérovú špičku vložíte nesmie prekrývať dierku na boku nástavca. Ja si pomáham prstom, keď nastriekamšpic do požadovanej výšky, prstom oddelím cesto od špičky. 1/4 vyšľahaného krému si nechajte na zavretie špicov. Špice vložte do chladničky, aby úplne zatuhli a spevneli.
- Likér vyšľahajte s práškovou šľahačkou a naplňte ním vychladnuté špice.
- Do vrecka so zrezanou špičkou (taký zúbkovaný nástavec) dajte zvyšnú časť krému, zavrite špice a opäť dajte do chladničky úplne stuhnúť.
- Vo vodnom kúpeli si ohrejte čokoládovú polevu, ak zatuhla, a prelejte ju do pohára (úzkeho a vyššieho ako špic). Špice odlepte od papiera na pečenie, chyťte za buflerku a ponorte dole hlavou do pohára s čokoládovou polevou. Potiahnutý špic položte na mriežku a nechajte zatuhnúť.