HobbyCukrár.sk

Likérové špice

príprava 3 hodiny (+ chladenie krému cez noc)

30 kúskov

CESTO

30ks buflerky

150g kryštálový cukor

40g solamyl

50g kakao

200ml voda

300g čokoláda na varenie

300g cera

LIKÉROVÁ PLNKA

3dcl vaječný likér

1bal prášková šľahačka

POLEVA

240g čokoláda na varenie

80g cera


  1. Večer pred tým, ako plánujete špice jesť, si pripravte krém. V menšom hrnci si uvarte puding z vody, cukru, kakaa a solamylu. Zmes na slabom ohni miešajte až do zhustnutia. Potom pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Na záver primiešajte na kocky nalámanú ceru. Keď sa cera rozpustí a spojí s pudingom, odstavte z ohňa a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa. 
  2. Pripravte si buflerky podľa receptu, ktorý nájdete tu. Buflerky neoddeľujte od papieru na pečenie. Pri striekaní špicov sa vám nebude buflerka hýbať.
  3. Vo vodnom kúpeli si pripravte z cery a čokolády na varenie čokoládovú polevu. Polevou potrite buflerky, aby vám likér nepresakoval do piškóty. Čokoládu nechajte úplne stuhnúť.
  4. Vychladnutú zmes vyšľahajte na vysokých otáčkach. Najprv je puding úplne tmavý, pri šľahaní zosvetlie. Vyšľahaný puding vložte na 15-30 minút do chladničky, aby sa trochu vychladil a lepšie sa vám striekali špice. Keď je zmes veľmi prešľahaná, je teplá a pri striekaní by vám špice padali.
  5. Pomocou likérovej špičky nastriekajte špice. Vrecko, do ktorého likérovú špičku vložíte nesmie prekrývať dierku na boku nástavca. Ja si pomáham prstom, keď nastriekamšpic do požadovanej výšky, prstom oddelím cesto od špičky. 1/4 vyšľahaného krému si nechajte na zavretie špicov. Špice vložte do chladničky, aby úplne zatuhli a spevneli. 
  6. Likér vyšľahajte s práškovou šľahačkou a naplňte ním vychladnuté špice. 
  7. Do vrecka so zrezanou špičkou (taký zúbkovaný nástavec) dajte zvyšnú časť krému, zavrite špice a opäť dajte do chladničky úplne stuhnúť. 
  8. Vo vodnom kúpeli si ohrejte čokoládovú polevu, ak zatuhla, a prelejte ju do pohára (úzkeho a vyššieho ako špic). Špice odlepte od papiera na pečenie, chyťte za buflerku a ponorte dole hlavou do pohára s čokoládovou polevou. Potiahnutý špic položte na mriežku a nechajte zatuhnúť.