HobbyCukrár.sk

Linecké koláče

príprava 60 min  

pečenie 7 min (1 várka)/ 180⁰C

odležanie cesta 60 min

40 ks 

CESTO

450g hladká múka

250g zmäknuté maslo

150g práškový cukor

3ks vaječný žĺtok (alebo 1 ks vajce + 1ks žĺtok)

šťava a kôra z menšieho citróna (alebo 1PL octu)

NA DOKONČENIE

100-150g džem

práškový cukor na posypanie

 


 

  1. Všetky ingrediencie na cesto vypracujte ručne alebo v kuchynskom robote s použitím nástavca hák na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu. Cesto môžete nechať odležať v chladničke aj 2-3 dni. Odporúčam Vám použiť žĺtka a nie celé vajce. Vaječný žĺtok obsahuje viacej tuku, čo vplýva na krehkkosť cesta.
  2. Rúru si predhrejte na 180⁰C. Po vybratí cesta z chladničky vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku 3-4mm (cesto môžete vyvaľkať aj bez pridania múky a to medzi potravinárskou fóliou) a vykrajujte želané tvary. Pri polovici koláčikov treba spraviť v strede "dieru", teda vykrojiť napr. kruh.
  3. Koláčiky pečieme cca 7-8 minút (závisí od veľkosti a hrúbky koláčikov) v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Keď ich prepečieme, začnú nám praskať.
  4. Koláčiky necháme na plechu vychladnúť a plníme džemom. Na plný koláčik dáte džem a naň prilepíte koláčik s "dierou". Na záver ich môžete poprášiť práškovým cukrom.