Linecké koláče
príprava 60 min
pečenie 7 min (1 várka)/ 180⁰C
odležanie cesta 60 min
40 ks
CESTO
450g hladká múka
250g zmäknuté maslo
150g práškový cukor
3ks vaječný žĺtok (alebo 1 ks vajce + 1ks žĺtok)
šťava a kôra z menšieho citróna (alebo 1PL octu)
NA DOKONČENIE
100-150g džem
práškový cukor na posypanie
- Všetky ingrediencie na cesto vypracujte ručne alebo v kuchynskom robote s použitím nástavca hák na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu. Cesto môžete nechať odležať v chladničke aj 2-3 dni. Odporúčam Vám použiť žĺtka a nie celé vajce. Vaječný žĺtok obsahuje viacej tuku, čo vplýva na krehkkosť cesta.
- Rúru si predhrejte na 180⁰C. Po vybratí cesta z chladničky vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku 3-4mm (cesto môžete vyvaľkať aj bez pridania múky a to medzi potravinárskou fóliou) a vykrajujte želané tvary. Pri polovici koláčikov treba spraviť v strede "dieru", teda vykrojiť napr. kruh.
- Koláčiky pečieme cca 7-8 minút (závisí od veľkosti a hrúbky koláčikov) v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Keď ich prepečieme, začnú nám praskať.
- Koláčiky necháme na plechu vychladnúť a plníme džemom. Na plný koláčik dáte džem a naň prilepíte koláčik s "dierou". Na záver ich môžete poprášiť práškovým cukrom.