HobbyCukrár.sk

Macarons

príprava 120 min

pečenie 15 min/ 150°C

 

MACARONS

150g mandľová múka

140g práškový cukor

120g vaječné bielky (asi z 4 vajec)

120g ryštálový cukor

Gélová alebo prášková farba

PLNKA

250g mascarpone

20g vanilkový cukor

šťava z 1 citrónu alebo limetky

Maliny na dozdobenie


  1. Mandľovú múka preosejte, ideálne 2-3 krát, tak aby ste po preosiatí dostali želaé množstvo (t.j. 150g). Do preosiatej mandľovej múky pridajte preosiaty práškový cukor a ingrediencie dobre zmiešajte.
  2. Vymiešajte bielky a kryštálový cukor. Kým sa cukor rozpustí, miešajte na nižších otáčkach. Tie postupne zvýšte na maximum. Po približne 8 minútach získate tuhý a lesklý sneh, v ktorom nebudete cítiť štruktúru cukru. V tejto fáze pridajte a dôkladne primiešajte malé množstvo farby.
  3. Váš úspech bude závisieť od toho, ako premiešate sypké ingrediencie (mandľovú múku a práškový cukor) so snehom.Pre primiešanie použite stierku. Sypké ingrediencie jemne primiešajte na 3 krát. Hmotu jemne stierkou trite o okraje nádoby. Cieľom je spojenie ingrediencií, ale aj povolenie bielkov (nie ich úplne spadnutie). Celý proces netrvá dlho. Priebežne si kontrolujte konzistenciu cesta. Cesto má zo stierky stekať. Po dopadnutí vytvorí malú špičku, tá sa ale vzápätí rozleje. Hmotu otestujete aj tak, že si necháte cesto na stierke a prstom prejdete cez stred stierky,cesto sa na chvíľu rozdelí a potom opäť spojí.
  4. Teraz si nachystajte plech s papierom na pečenie. Ak ste detailista, nakreslite si zo spodnej strany papiera krúžky cca s priemerom 3cm, tak aby sa nedotýkali. Môžete tiež použiť formu na makarónky alebo si pri striekaní každej makaróniy rátať do tri. Makarónky striekame hladkou špičkou s priemerom 1 cm. Toto chce len tréning.
  5. Keď máte celý plech posiaty makarónkami, buchnite ním 2-3krát o zem alebo linku, aby ste vytlačili prebytočný vzduch. Teraz poumývajte riad :), ale hlavne čakajte minimálne 30 minút, kým makarónky na vrchu zaschnú.
  6. Makarónky pečieme v rúre vyhriatej na približne 150 stupňov približne 15 minút. „Približné“ sú v tomto prípade aj stupne a aj čas, lebo pri makarónkach platí viac ako inokedy, že každá rúra je iná. Najlepšie je jednu makrónku počas pečenie ochutnať.
  7.  Po dopečení stiahnite papier s makarónkami z plechu a nechajte vychladnúť.
  8. Na plnku zmiešajte mascarpone, vanilkový cukor a šťavu z citróna. Makarónky zlepte krémom a ozdobte malinami. Makarónky budú ideálne chutiť o niekoľko hodín. Macarónky s plnkou z mascarpone nemajú "dlhú životnosť", čiže ak sa ich nechystáte skonzumovať v priebehu 2-3 dní, neplnte ich príliš vopred. Samotné makarónky bez plnky vám vydržia aj mesiac.