HobbyCukrár.sk

Makové rezy s citrónovou polevou

príprava 30 minút

pečenie 20minút/ 180°C

chladnutie 2 hodiny

plech 30x38cm

 

CESTO

6ks vaječný bielok

150g kryštálový cukor

200g mletého maku

100g polohrubá múka

1ČL prášok do pečiva

200g rozpustené maslo

stúhaná citrónová kôra

CITRÓNOVÁ POLEVA

1dcl citrónová šťava

150 -250g práškový cukor

NA DOKONČENIE

maliny

lístky mäty


  1. V hrnci si rozpustite maslo. Rúru predhrejte na 180°CKým maslo vychladne, pripravte si tuhý sneh z bielok a kryštáľového cukru. Kým sa cukro trochu nerozpustí, miešajte sneh na nižších otáčkach, postupne otáčky zvýšte. Sneh je správne ušľahaný, keď nepadá z metličky, je lesklý a nechrúme v ňom cukor. Do snehu vareškou opatrne primiešajte po častiach všetky ostatné sypké suroviny (mak, múka a prášok do pečiva) a citrónovú kôru. Nakoniec primiešajte vychladnuté maslo. Ak bude maslo príliš teplé, padnú vám bielka. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 - 20 minút pri teplote 180°C. Cesto je upečené, keď vám v celej kuchyni vonia krásne mak a keď sa vám cesto nelepí na zapichnutú špajdlu. Cesto nechajte po upečení vychladnúť.
  2. Kým cesto chladne, pripravte si citrónovú polevu. Ponorte citrón na chvíľu do horúcej vody, bude sa vám dať z neho vytlačiť ľahšie šťava. Citrónovú šťavu vymiešajte s práškovým cukrom. Ja mám rada redšiu polevu s výraznejšou chuťou citrónu a 1dcl citónovej šťavy som zmiešala s 150g práškového cukru. Ak chcete mať polevu hustejšiu pridajte viac práškového cukru. Polevu roztrite rovnomerne po celom koláči a nechajte 2 hodiny stuhnúť na chladnom mieste. 
  3. Koláč dozdobte malinami a lístkami mäty alebo medovky.