HobbyCukrár.sk

Makovka

príprava 20 minút

kysnutie 40 + 30 minút

pečenie 15 minút / 160°C

12 makoviek

 

CESTO

220ml vlažné mlieko

50g cukor 

30g droždie

500g hladká múka

100g masť (zmäknutá, nie rozpustená)

6g soľ

2ks žĺtok

NA DOKONČENIE

1ks bielok (na potretie)

2PL mak (na posypanie)


  1. Do hlbokej misy nalejte vlažné mlieko a rozmiešajte v ňom cukor a rozdrobené droždie. Pridajte všetky ostatné suroviny na cesto a vypracujte hladké nelepivé cesto. Ak cesto miesite v kuchynskom robote, použite nástavec typu K alebo hák.  Cesto mieste pri nižších otáčkach približne 10 minút. Cesto je vypracované, keď sa nelepí na steny. Ak cesto miesite rukami, mieste ho až pokiaľ sa nelepí na ruky. Vypracované cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte  na 2 rovnaké časti, z ktorých vypracujte bochníky. Bochníky nemusia byť úplne dokonalé, upraví ich kysnutie. Cesto prikryte a nechajte kysnúť takých 40 minút.
  2. Vykysnuté bochníky vyvaľkajte do tvaru kruhu s hrúbkou 4-5  mm a každý rozdeľte na 6 trojuholníkov. Každý trojuholník môžete trošku narezať v strede širšej časti (cca 1-2 cm). Vďaka narezaniu sa vám podarí rohlík lepšie vytvarovať. Cesto zrolujte od širšej časti k špičke. Špičku pritlačte, aby sa vám rohlík nerozmotal.

Makovka

  1. Rohlíky položte v odstupoch spojom nadol na plech vyložený papierom. Nechajte ich ešte 30 minút kysnúť. Zatiaľ si rozohrejte rúru na 160°C. Tesne pred pečením rohlíky potrite bielkom a posypte makom. Pečte 15 minút vo vyhriatej rúre, kým nebudú mať rohlíky hnedú farbu.