Mandľová torta

príprava 60 min
pečenie 15-20 min/ 170°C
KORPUS
6 ks bielka (izbovej teploty)
180g kryštálový cukor
150g nastrúhané mandle
soľ
ŽĹTKOVÝ KRÉM
6ks vaječný žĺtok
75g kryštálový cukor
125ml smotana na šľahanie
180g maslo
MANDĽOVÁ GRILÁŽ
50g kryštálový cukor
1PL voda
30g nastrúhané mandle
- Z vaječných bielok, štipky soli a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Kým sa cukor nezačne rozpúšťať, šľahajte na nižších otáčkach. Postupne otáčky zvyšujte. Približne po 8 minútach získate pevný sneh, v ktorom nebudete cítiť kryštáliky cukru. Do snehu opatrne vmiešajte nastrúhané mandle.
- Na papier na pečenie urobte ceruzkou dva kruhy s priemerom 19-20cm. Priemer torty sa po upečení zväčší o 1-2cm, nechajte si medzi kruhmi teda trochu miesta. Papier obráťte, cesto rozdeľte na 2 polovice do predkreslených kruhov a pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov 15-20 minút kým nezozlatne.
- Upečené korpusy nechajte na plechu mierne vychladnúť a potom ich opatrne dajte dole z papiera pomocou noža.
- Počas pečenia korpusov, začnite s prípravou žĺtkového krému. Žĺtky zmiešajte vareškou v hrnci s cukrom a smotanou. Ingrediencie miešajte do zhustnutia buď na slabom ohni alebo vo vodnom kúpeli. Zmes nesmie v žiadnom prípade vrieť, inak sa vám žĺtky prevaria a zrazia. Vo vodnom kúpeli budete potrebovať približne 20 minút, na slabom približne 5 minút.
- Maslo izbovej teploty vymiešajte pomocou kuchynského robota. Do masla zašľahávajte po lyžičkách vychladnutý žĺtkový krém izbovej teploty.
- Mandľovú griláž pripravíte tak, že v malom hrnci zmiešajte cukor s vodou a pripravíte karamel. Cukor začnite miešať až keď začne zmes bublať. Od hrnca radšej neodchádzajte, príprava karamelu je veľmi rýchla. Na záver prisypte nastrúhané mandle a chvíľu miešajte. Griláž vylejte na papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Vychladnutú griláž rozlámte na malé kúsky.
- Na vychladnutý korpus roztrite polovicu žĺtkovvého krému, posypte rozlámanou grilážou, položte druhý korpus (trochu pritlačte) a zvyšným krémom natrite vrch a boky torty. Tortu môžete dozdobiť mandľami.