Medové rezy
príprava 30 minút
príprava pečenie 4x4minúty/ 180°C
príprava krému 30 minút + chladnutie
CESTO
150g kryštálový cukor
500g hladká múka
1ks vajcia
5PL mlieko
2PL med
50g maslo
1ČL sóda bikarbóna
KRÉM
5 dcl mlieko
5PL polohrubá alebo hrubá múka (cca 125g)
20g vanilkový cukor
130g kryštálový cukor
250g maslo
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
120g čokoláda na varenie
40g cera
slivkový alebo ríbezľový alebo iný pikantný džem
- V hrnci nad parou zohrejeme cukor, vajce, mlieko, med, maslo a sódu bikarbónu. Všetky ingrediencie spolu miešame do spenenia. Zmes potrebujeme prehriať, až kým nezačne rozvoniavať med.
- Do misy preosejeme múku. K múke prilejeme ohriatu zmes a vypracujeme hladké cesto. Kľudne môžete použiť kuchynský robot s nástavcom hák. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na veľmi tenké pláty (cca 2mm). Cesto preložíme na obrátený plech vymastený maslom. Odporúčam piecť na obrátenej strane, keď cesto totiž dopečiete, je dobré ho oddeliť od plechu nožom. A na obrátenej strane plechu Vám to pôjde oveľa oveľa jednoduchšie. Cesto sa pečie naoza veľmi krátko, cca 4 minúty pri teplote 180 stupňov. Od rúry neodchádzajte a naozaj si odsledujte potrebný čas. Cesto má byť upečené, nie spečené :)
- Vychladnuté pláty budeme plniť vychladnutým krémom a džemom/lekvárom.
- Krém: Mlieko zmiešajte s múkom a dajte variť. Aby som nemala hrudky, tak múku s mliekom dávam zmiešať do mixéra. V hrnci uvarte na puding zmes mlieka, múky a cukru. Zmes treba intenzívne miešať a dôkladne prevariť, aby sa stratila chuť múky. Samozrejme je možné urobiť aj klasický puding a nahradiť múku pudingovým práškom alebo zlatým klasom (na pol litra mlieka potrebujete 75g pudingu). Podľa mňa to nie je to isté, ale každému podľa chuti. Pripravený puding prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí puding rozšľahajte, pridajte zmäknuté maslo a vyšľahajte na krém.
- Prvý plát natrieme polovicou krému, položíme druhý pát, ktorý potrieme džemom, položíme tretí plát, ktorý natrieme zvyšnou polovicou krému. položíme vrchný plát, zaťažíme a necháme odstáť v chladničke kľudne aj cez noc. Na vrchný plát nalejeme čokoládovú polevu z rozpustenej čokolády a cery (rozpúšťame nad parou).
Pre zmenu si môžete nechať kúsok krému, ktorý roztriete na vrchný plát. Na záver koláč posypeme postrúhanými vlašskými orechmi.