HobbyCukrár.sk

Medové rezy

príprava 30 minút

príprava pečenie 4x4minúty/ 180°C

príprava krému 30 minút + chladnutie

 

CESTO

150g kryštálový cukor 

500g hladká múka 

1ks vajcia

5PL mlieko

2PL med

50g maslo

1ČL sóda bikarbóna

KRÉM

5 dcl mlieko

5PL polohrubá alebo hrubá múka (cca 125g)

20g vanilkový cukor

130g kryštálový cukor

250g maslo

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

120g čokoláda na varenie

40g cera

 

slivkový alebo ríbezľový alebo iný pikantný džem 


  1. V hrnci nad parou zohrejeme cukor, vajce, mlieko, med, maslo a sódu bikarbónu. Všetky ingrediencie spolu miešame do spenenia. Zmes potrebujeme prehriať, až kým nezačne rozvoniavať med.
  2. Do misy preosejeme múku. K múke prilejeme ohriatu zmes a vypracujeme hladké cesto. Kľudne môžete použiť kuchynský robot s nástavcom hák. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na veľmi tenké pláty (cca 2mm). Cesto preložíme na obrátený plech vymastený maslom. Odporúčam piecť na obrátenej strane, keď cesto totiž dopečiete, je dobré ho oddeliť od plechu nožom. A na obrátenej strane plechu Vám to pôjde oveľa oveľa jednoduchšie. Cesto sa pečie naoza veľmi krátko, cca 4 minúty pri teplote 180 stupňov. Od rúry neodchádzajte a naozaj si odsledujte potrebný čas. Cesto má byť upečené, nie spečené :) 
  3. Vychladnuté pláty budeme plniť vychladnutým krémom a džemom/lekvárom.
  4. Krém: Mlieko zmiešajte s múkom a dajte variť. Aby som nemala hrudky, tak múku s mliekom  dávam zmiešať do mixéra. V hrnci uvarte na puding zmes mlieka, múky a cukru. Zmes treba intenzívne miešať a dôkladne prevariť, aby sa stratila chuť múky. Samozrejme je možné urobiť aj klasický puding a nahradiť múku pudingovým práškom  alebo zlatým klasom (na pol litra mlieka potrebujete 75g pudingu). Podľa mňa to nie je to isté, ale každému podľa chuti. Pripravený puding prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí puding rozšľahajte, pridajte zmäknuté maslo a  vyšľahajte na krém.
  5. Prvý plát natrieme polovicou krému, položíme druhý pát, ktorý potrieme džemom, položíme tretí plát, ktorý natrieme zvyšnou polovicou krému. položíme vrchný plát, zaťažíme a necháme odstáť v chladničke kľudne aj cez noc. Na vrchný plát nalejeme čokoládovú polevu z rozpustenej čokolády a cery (rozpúšťame nad parou). 

Pre zmenu si môžete nechať kúsok krému, ktorý roztriete na vrchný plát. Na záver koláč posypeme postrúhanými vlašskými orechmi.