HobbyCukrár.sk

Medovníky

príprava 60 min  + odstátie cesta

pečenie 7 min (1 várka)/ 170⁰C

odležanie cesta 60 min

70 ks 

CESTO

450g hladká múka

250g práškový cukor

100g ravčová masť alebo zmäknuté maslo

2ks vajce

50g kyslá smotana

75g med

1PL sóda bikrabóna

20g perníkové korenie

NA DOKONČENIE

1ks vajce na potretie

mandle, vlašské orechy na ozdobenie

 


  1. Všetky ingrediencie na cesto vypracujte ručne alebo v kuchynskom robote s použitím nástavca hák na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 1 deň.
  2. Rúru si predhrejte na 170⁰C. Po vybratí cesta z chladničky si cesto rozdeľte na 2 časti, vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte medovníky. Pred pečením ich môžete ešte potrieť rozšľahaným vajíčkom a ozdobiť orechom alebo mandľou.  
  3. Medovníky pečte cca 7-8 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Doba pečenia závisí od veľkosti medovníkov. Nepečte medovníky príliš dlho, aby neboli tvrdé.
  4. Chuť medovníkov umocníte, ak si zmes perníkového korenia sami pripravíte pomletím alebo rozdrvením badiánu, klinčekov, anízu a mletej škorice.