Medovníky
príprava 60 min + odstátie cesta
pečenie 7 min (1 várka)/ 170⁰C
odležanie cesta 60 min
70 ks
CESTO
450g hladká múka
250g práškový cukor
100g ravčová masť alebo zmäknuté maslo
2ks vajce
50g kyslá smotana
75g med
1PL sóda bikrabóna
20g perníkové korenie
NA DOKONČENIE
1ks vajce na potretie
mandle, vlašské orechy na ozdobenie
- Všetky ingrediencie na cesto vypracujte ručne alebo v kuchynskom robote s použitím nástavca hák na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 1 deň.
- Rúru si predhrejte na 170⁰C. Po vybratí cesta z chladničky si cesto rozdeľte na 2 časti, vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte medovníky. Pred pečením ich môžete ešte potrieť rozšľahaným vajíčkom a ozdobiť orechom alebo mandľou.
- Medovníky pečte cca 7-8 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Doba pečenia závisí od veľkosti medovníkov. Nepečte medovníky príliš dlho, aby neboli tvrdé.
- Chuť medovníkov umocníte, ak si zmes perníkového korenia sami pripravíte pomletím alebo rozdrvením badiánu, klinčekov, anízu a mletej škorice.