Oblíž prst

príprava 60 min + chladnutie
pečenie 20 min/ 180°C
KORPUS
8 ks vajcia (žĺtky a bielky oddelene)
200g kryštálový cukor
8PL vlažná voda
150g nastrúhané orechy
50g polohrubá múka
1/2bal prášok do pečiva
soľ
ŽĹTKOVÝ KRÉM
6ks vaječný žĺtok
200g kryštálový cukor
1bal vanilkový cukor
1PL hladká múka alebo kukuričný škrob
200ml mlieko
250g maslo
BIELKOVÝ SNEH
6KS vaječný bielok
300g kryštálový cukor
- Predhrejte rúru na 180 stupňov a pripravte si cesto. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny za postupného pridávania vody. Keď sa cukor úplne rozpustí, primiešajte zmes sypkých surovín (t.j. múku, orechy, prášok do pečiva). Z bielkov a štipky soli vyšlahajte tuhý sneh a primiešajte k cestu. Cesto pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút (treba spraviť klasický test so zapichovaním špáratka). Vymastite len dno plechu, aby cesto zostalo po dopečení rovné, zo strán ho jednoducho oddelíte nožom. Ak vymastíte aj boky, cesto sa síce nebude lepiť, ale vyduje sa.
- Žĺtky zmiešajte s cukrom a múkou, primiešajte mlieko a uvarte na slabom ohni "puding". Uvarený žĺtkový krém prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Pokiaľ ste netrpezlivý, krém dajte hneď šľahať do kuchynského robota. Do vyhcladeného krému všľahajte maslo izbovej teploty. Žĺtkový krém natrite na vychladnutý korpus.
- Bielky s cukrom vyšľahajte vo vodnom kúpeli na tuhý sneh. Treba šľahať až kým je krém úplne hladký a necítiť v ňom cukor. Bielkový krém natrite na vrstvu žĺtkového krému.
- Koláč pred podávaním dajte zachladiť, aby sa lepšie krájal a dozdobte kakaom alebo strúhanou čokoládou aleno ničím :)