HobbyCukrár.sk

Oblíž prst

príprava 60 min + chladnutie

pečenie 20 min/ 180°C

 

KORPUS

8 ks vajcia (žĺtky a bielky oddelene)

200g kryštálový cukor

8PL vlažná voda

150g nastrúhané orechy

50g polohrubá múka

1/2bal prášok do pečiva

soľ

ŽĹTKOVÝ KRÉM

6ks vaječný žĺtok

200g kryštálový cukor

1bal vanilkový cukor

1PL hladká múka alebo kukuričný škrob

200ml mlieko

250g maslo

BIELKOVÝ SNEH

6KS vaječný bielok

300g kryštálový cukor

 

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov a pripravte si cesto. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny za postupného pridávania vody. Keď sa cukor úplne rozpustí, primiešajte zmes sypkých surovín (t.j. múku, orechy, prášok do pečiva). Z bielkov a štipky soli vyšlahajte tuhý sneh a primiešajte k cestu. Cesto pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút (treba spraviť klasický test so zapichovaním špáratka). Vymastite len dno plechu, aby cesto zostalo po dopečení rovné, zo strán ho jednoducho oddelíte nožom. Ak vymastíte aj boky, cesto sa síce nebude lepiť, ale vyduje sa.  
  2. Žĺtky zmiešajte s cukrom a múkou, primiešajte mlieko a uvarte na slabom ohni "puding". Uvarený žĺtkový krém prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Pokiaľ ste netrpezlivý, krém dajte hneď šľahať do kuchynského robota. Do vyhcladeného krému všľahajte maslo izbovej teploty. Žĺtkový krém natrite na vychladnutý korpus.
  3. Bielky s cukrom vyšľahajte vo vodnom kúpeli na tuhý sneh. Treba šľahať až kým je krém úplne hladký a necítiť v ňom cukor. Bielkový krém natrite na vrstvu žĺtkového krému. 
  4. Koláč pred podávaním dajte zachladiť, aby sa lepšie krájal a dozdobte kakaom alebo strúhanou čokoládou aleno ničím :)