HobbyCukrár.sk

Opekance

príprava 60 minút

kysnutie 40 minút

pečenie 12-15 minút (1várka)/ 200 stupňov

4-5 plechov

 

CESTO

5 dcl mlieko

250g tuk (bravčová masť alebo zmäknuté maslo alebo hera, aslan...)

40g droždie

100g kryštálový cukor

1kg polohrubá múka

2ks vajcia

 

NA DOKONČENIE

mlieko 

mak

práškový cukor

rozpustené maslo

cesnak


  1. Začnite prípravou kvásku. Do časti mlieka izbovej teploty (max 40 stupňov) pridajte jednu lyžičku múky, cukru a  rozmrvte droždie. Kvások nechajte výjsť, inými slovami počkajte kým zmes zväčší svoj objem. Na povrchu uvidíte bublinky.
  2. Do misy dajte všetky ingrediencia na cesto, kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Najlepšie sa vám bude pracovať s pomocou kuchynského robota s použitím nástavca hák. Cesto vypracujete určite aj ručne, trochu dlhšie to ale trvá. Ak sa vám bude zdať byť cesto príliš riedke, pridajte trochu múky. Cesto má byť redšie. Cesto prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 40-60 minút.
  3. Vykysnuté cesto  premieste a vyvaľkajte na pomúčenej doske na  plát hrubý cca 7mm. Z cesta povykrajujte opekance v tvare kruhu s priemerom cca 1,5cm, dajte na vymastený plech a pečte vo vyhriatej rure na cca 200 stupňov 10-12 minút. Ak nechcete opekance vykrajovat, môžeťe si urobiť šúľky s priemerom 1,5cm a tie rozkrájať a poukladať na plech. Vôbec nevadí,ak sa opekanc pri pečení zlepia. 
  4. Tie opekance, ktoré nezjete hneď po upečení, môžete ponoriť do horúceho mlieka (ja preferujem hrniec, ktorý má väčší priemer). Opekance necháte v hrnci, kým nezmäknú, raz za čas ich treba premiešať. Nakoniec opekance scedíte a obalíte v maku a práškovom cukre a výdatne zalejete v rozpustenom masle. Podľa chuti opekance zajedáte cesnakom :)