HobbyCukrár.sk

Orechová griláž

príprava 20 min + chladenie 

GRILÁŽ

200g kryštálový cukor

250g maslová hera

1 konzerva kondenzovaného mlieka (salko)

200g vlašskké orechy (časť postrúhaná a časť posekaná)

 3ks oblátky

POLEVA

60g čokoláda na varenie

20g cera

 


 

  1. Rozpustite si heru.
  2. Potom si pripravte karamel. V hlbokom hrnci s širším dnom roztopte cukor na karamel. Spraviť karamel nie je žiadna veda. Robte ho na miernom ohni. Ak budete mať silný oheň, začne Vám karamel na krajoch hrnca horieť, čo nechcete. Cukor nechajte teda zohrievať. Keď uvidíte, že začína na krajoch vrieť (mini bublinky), začnete miešať. Ak sa vám aj náhodou cukor zlepí dokopy, vôbec to nevadí. Na minimálnom ohni stále miešajte až do úplneho rozpustenia.
  3. Do karamelu prilejte teplú heru. A zase miešajte zmes sa začne pochvíli spájať. 
  4. Teraz pridajte salko. Ja si plechovku na chvíľu ponorím do horúcej vody. Teplé salko sa lepšie spojí so zmesou. Prilejte salko. A zase miešajte. Zmes sa musí úplne spojiť, tuk sa nesmie oddeľovať. Nebuďte netrpezliví, určite sa to spojí.  
  5. Na záver primiešajte orechy, dôkladne zmes premiešajte odstavte z ohňa.
  6. Polovicu zmesi (horúcu) vylejte a roztrite na oblátku, prikryte druhou oblátkou, na ktorú vylejte druhú polovicu zmesi. A zase oblátka. Naplnené olátky jemne zaťažte. Naozaj nie je nevyhnutné položiť na vrchnú olátku 10 encyklopédii... griláž by Vám mohla vytiecť. Úplne ideálne je, ak máte nádobu identickej veľkosti ako oblátky. Ja nemám a preto si vždy spodnú olátku podložím potravinárskoz fóliou, tak aby presahovala všetky strany oblátky. Keď oblátky naplním grilážov, tak ich vlastne zabalím do fólie, zmes mám všade rovnomerne a nevyteká.
  7. O niekoľko hodín môžete na vrchnú oblátku naliať čokoládovú polevu, ktorú si pripravíte zmiešaním čokolády a cery vo vodnom kúpeli. Po zatuhnutí, môžete krájať. Ak nechcete, aby sa Vám čokoláda lámala, urobte najprv iba jemný rez, ktorým narežete iba čokoládovú polevu. Až potom režte nožom griláž až po spodnú oblátku.