HobbyCukrár.sk

Parená knedľa

príprava 10 minút

kysnutie 40 + 30 minút

parenie 15 minút (1várka)

3ks (každý knedlík s hmotnosťou cca 300g)

 

CESTO

2dcl mlieko

20g droždie

1ČL cukor

500g hladká alebo polohrubá múka

2ks vajcia

soľ


  1. Začnite prípravou kvásku. Do mlieka izbovej teploty (max 40 stupňov) pridajte jednu lyžičku múky, cukor a  rozmrvte droždie. Kvások nechajte výjsť, inými slovami počkajte kým zmes zväčší svoj objem. Na povrchu uvidíte bublinky.
  2. Do misy dajte múku, soľ, vajcia, olej a kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Ak máte malé vajíčka použite o 25ml mlieka viac. Najlepšie sa vám bude pracovať s pomocou kuchynského robota s použitím nástavca hák. Cesto vypracujete určite aj ručne, trochu dlhšie to ale trvá. Ak sa vám bude zdať byť cesto príliš hutné, pridajte trochu mlieka. Konzistencia cesta bude závisieť od lepku v múke. Výslekdom má byť tuhé cesto, ktoré bude po vytvarovaní držať pekný tvar a nebude sa rozlievať. Cesto prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 40 minút.
  3. Vykysnuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a rukami vypracujte bochníky v tvare valca. Pokiaľ máte cesto naozaj dobre vypracované, nebude sa lepiť a nemusíte si ani múčiť pracovnú dosku. Ja preferujem robiť menšie (kratšie) knedle, aby sa mi s nimi pri parení ľahko pracovalo a nelepili sa o steny hrnca. Z uvedeného množstva môžete teda spraviť tri menšie alebo dve väčšie knedle. Knedle prikryte a nechajte kysnúť asi 30 minút.
  4. Do hnca so širokým dnom dajte vodu (1-2cm) a parák. Voda sa nemá paráku dotýkať, aby sa Vám knedle nelepili. Vodu nechajte zovrieť a hrniec trochu zapariť. Parák môžete potrieť olejom. Knedľu uložte na parák, hrniec prikryte a intenzitu plameňa znížte na minimum. Knedľu parte 15 minút. Hotovú knedľu popichajte ešte kým je na paráku a vyberte. Ak nejdete knedľu hneď jesť, potrite ju olejom (tukom). Ak máte veľký hrniec, môžete dať robiť aj dve knedle naraz. V takom prípade dajte nechajte pri vkladaní medzi knedľami dostatočnú medzeru.