HobbyCukrár.sk

Šišky

príprava 15

kysnutie 40 + 30 minút

smaženie 20 minút 

 

CESTO

2dcl mlieko

2,5dcl sladká smotana

40g droždie

500g polohrubá múka

50g cukor

2ks žĺtok

0,5dcl rum

citrónová kôra

soľ

NA DOKONČENIE

0,5l olej

džem

práškový cukor na posypanie


  1. Začnite prípravou kvásku. Do mlieka izbovej teploty (max 40 stupňov) pridajte jednu lyžičku múky, cukor a  rozmrvte droždie. Kvások nechajte výjsť, inými slovami počkajte kým zmes zväčší svoj objem. Na povrchu uvidíte bublinky.
  2. Do misy dajte zvyšnú múku, cukor, soľ, žĺtky, rum, citrónovú kôru, smotanu izbovej teploty a kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Cesto vypracujte ručne alebo s pomocou kuchynského robota s použitím nástavca hák. Cesto prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 40 minút.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 1,5 cm, vykrojte kruhy želanej veľkosti, ktoré v odstupoch rozložte na pomúčenej doske, prekryte utierkou a nechajte pred vyprážaním ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Ak sa rozhodnete šišky plniť, vyvaľkajte cesto na hrúbku 1 cm. Vyvaľkané cesto rozdeľte na 2 polovice. Na jednu polovicu dajte asi v 10cm odstupoch lyžicu džemu. Druhou polovicou prekryte cesto, na ktoré ste si dali džem. Mierne pritlačte a povykrajujte kruhy. Podtlak pohára vám spodnú a vrchnú časť zlepí a žem vám pri vysmážaní nevytečie. V tomto momente je naozaj dôležité, ay ste cesto spracovali dôkladne a bolo nelepivé. Pri jeho vaľkaní si postačíte s minimom múky a cesto sa vám podarí bez problémov naplniť a zlepiť. Ak použijete hrubú vrstvu múky, zlepenie sa podtlakom pohára nemusí podariť.
  4. Vykysnuté šišky vyprážajte v panvici s hlbokým dnom. Pri vyprážaní olejom rozhodne nešetrite! Úlohou alkoholu je práve zabrániť prílišnému nasiaknutiu cesta olejom. Šisky nepatria do kategórie "diétne" a ak ich pečiete v rúre na suchu, nie sú to šišky. Do hnca dajte teda olej vo výške 2-3 cm. Do rozpáleného oleja vkladajte v odstupoch šišky (pri vysmážaní ešte zväčšia ešte objem). Keď šišky zozlatnú obráťte ich na druhú stranu a dovysmážajte ich. Ide to celkom rýchlo. Upečené šišky nechajte odkvapkať na mriežke alebo papierovom obrúsku. Pravé šišky sú tie, ktoré majú po celom obvode v strede svetlý pásik. Ak sa vám to nepodarí, nevadí, chuť šišky to neovplyvní.  Nakoniec šišky posypte práškovým cukrom.