HobbyCukrár.sk

Slovenský cheesecake

príprava 40 minút

pečenie 60 minút/ 170°C

chladnutie 2 hodiny

okrúhla forma s Ø 24cm

 

KORPUS

250g maslové sušienky

100g rozpustené maslo

75g hnedý cukor

NÁPLŇ

4ks vajcia (žĺtka a bielky oddelene)

125g kryštálový cukor 

1ks vanilínový cukor alebo pravá vanilka

100g zmäknuté maslo 

750g mäkký tvaroh

60g krupica

1dcl citrónová šťava

strúhaná kôra z citrónu

soľ

NA DOKONČENIE

25g maslo

práškový cukor podľa chuti


  1. Najprv začnite prípravou sušienkového korpusu. Sušienky rozmrvte. Sušienky môžete dať do sáčku, zabaliť do utierky a rozmrviť tĺčikom na mäso alebo ich rozmrvte v rukách. Ja som využila kuchynský robot s nožmi. Rozdvené sušienky zmiešajte s cukrom a mierne vychladnutým rozpusteným maslom (100g). Zmes zatlačte rovnomerne na dno tortovej formy (s priemerom 24cm) prstami alebo dnom pohára.  Zmes môžete roztlačiť aj po okrajoch formy. Upečte v rúre pri teplote 170°C cca 10 minút.
  2. Pomocou kuchynského robota vyšľahajte na vysokých otáčkach žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom alebo semiačkami z vanilkového lusku do peny. Keď sa cukor úplne rozpustí, primiešajte zmäknuté maslo. Primiešajte mäkký tvaroh a šľahajte približne 10 minút až kým nezískate kompaktnú, nadýchanú ľahkú zmes. Na záver primiešajte citrónovú šťavu, kôru a krupicu. Do vzniknutej zmesi primiešajte tuhý sneh z bielok, do ktorého ste pridali trochu soli. zmes vylejte na do pripravenej tortovej formy s korpusom zo sušienok a pečte pri teplote 170°C cca 60-70 minút. Koláč má byť po dopečení pevný aj v strede, nemá sa triasť, ako keď robíte originál New York cheesecake.
  3. Koláč hneď po vybratí potrite maslom a posypte práškovým cukrom a dozdobte drobným ovocím. Krájajte až po úplnom vychladnutí.

Koláč môžete upiecť aj bez sušienkového základu, koláč bude po upečení pekne držať. Na dno formy dajte ale radšej papier na pečenie. Ak použijete formu s menším priemerom, znížte teplotu pečenia a predĺžte dobu pečenia, aby sa koláč dopiekol.  Ak teplotu pečenia nezmeníte alebo dokonca zvýšite, koláč vám popraská. Popraskanie ovplyvní vzhľad a krájanie,  nie chuť.

Ak chcete dosiahnuť, aby boli okraje mierne vyvýšené, pridajte do receptu aj 1ČL prášku do pečiva (spolu s krupicou). V tomto prípade určite nepoužívajte tortovú formu s menším priemerom, koláč by vám mohol s formy vyliezť. Tiež môže rýchlejšie popraskať, takže pozor na príliš vysokú teplotu.