HobbyCukrár.sk

Zamatová roláda

príprava 120 min (zahŕňa aj chladenie)

pečenie 10 min (160°C)

25 kusov

KORPUS

6ks vajcia

150g cukor kryštál

40g kakao

5g sóda bikarbóna

KRÉM

250ml mlieko

70g polohrubá múka

1ks vajce

120g cukor

250g maslo izbovej teploty

30g kakao

20g vanilkový cukor

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

150g čokoláda na varenie

50g cera


  1. Ako prvé si pripravíme krém. V mlieku rozmiešajte múku a vajce (ja si ingrediencie rozmixujem mixérom, aby som nemala nejaké hrudky). Pridajte kryštálový cukor a dajte variť na slabom plameni. Nechajte zovrieť a uvarte hustú kašu, ktorú za stáleho miešania varte cca 3-4 minúty, aby sa múka dobre prevarila. Krém odstavte, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte chladnúť. Kto má nejaký šikovný kuchynský robot, môže dať kašu premiešavať do robotu, aby rýchlejšie vychladla. 
  2. Na pripravu cesta si odďelte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte s cukrom. Najprv šľahajte na nižších otáčkach, postupne zvýšte na maximum a vyšľahajte tuhý sneh. Zamiešajte po jednom žĺtky. Kakao premiešajte spolu so sódou bikarbónou a preosejte. Kakao primiešavajte do bielok postupne stierkou, aby cesto nepadlo. Hotové cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 10 minút. Cesto po vybratí nesmie byť surové ale ani vyschnuté. Príliš vysušené cesto stratí vláčnosť a bude sa pri rolovaní lámať. Upečené cesto vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Cesto nikdy nerolujem za horúca a ani ho neprikrývam mokrou utierkou. 
  3. Do krému postupne na vysokých otáčkach primiešajte zmäknuté maslo. Do polovice krému pridajte vanilkový cukor a do druhej kakao. Premiešajte. Na vychladnutý plát natrite bielu vrstvu krému a potom aj kakaovú vrstvu krému. Cesto zrolujte. Papier na pečenie dávam dole postupne až počas rolovania. Ak máte krém príliš prešľahaný a teplý, nerolujte roládu hneď. Roláda by nemala pekný rez po prekrojení. Radšej navrstvite pláty a nechajte krém trochu zatuhnúť.
  4. Roládu nechajte odpočívať v chladničke. Na záver roládu posypte kakaom, cukrom alebo ju polejte čokoládovou polevou, ktorú si pripravíte rozpustením čokolády a cery vo vodnom kúpeli.